...

Hoe vervoer je een kat?

In nederland is er geen specifieke wet die aangeeft hoe je je huisdier moet vervoeren. Wel staat er dat je niets mag doen wat gevaar of hinder op de weg kan veroorzaken.

In de trimsalon heb ik katten op diverse manieren vervoerd zien worden. Het meest voorkomend is toch wel in een reismand, maar ook in tassen, in een tuigje aan de riem en ook zelfs los in de armen.

9 van de 10 keer gaat het vervoeren van het dier zonder problemen maar wat nou als je met de auto een aanrijding krijgt of de kat schrikt ergens heel erg van? Is jouw manier van vervoeren dan nog steeds wel zo veilig?

Hieronder leg ik graag de voor en nadelen van iedere manier uit.

Reismand
Dit is naar mijn mening de meest veilige manier om je kat te vervoeren. 

Een reismand heeft een stevige buitenkant. Hierdoor kan het niet indeuken of snel omvallen waardoor de kat klem kan komen te zitten. Ook kan dit stevige materiaal niet met de nagels kapot gemaakt worden. Tegenwoordig zijn er manden die een uitsparing hebben voor de autoriem zodat deze vast staat en niet kan schuiven.


Tassen

 

een tuigje en aan de riem

Los in de armen of auto
Los in de armen zou ik nooit aanraden!! 
Ik heb te vaak gezien dat dit helemaal mis kan gaan.
In de auto ben je sneller afegeleid doordat het wellicht op schoot komt zitten of in het zicht van de spiegel staat.
Stel je voor dat je daardoor onderweg een botsing krijgt. Jouw kat die los in de auto loopt word dan een projectiel dat hard naar voren schiet. Van alle schrik of eventueel verwondingen laat de kat zich misschien niet vangen.

Loop je op straat met de kat los in de armen en er komt plots een hond voorbij die hard begint te blaffen dan schikt jouw kat daarvan en zal uit jouw armen willen springen om daarvan weg te komen. Grote kans dat je zelf dan onder de krassen zit en dat je kat zich niet snel laat vangen.